Büyük Ozan Homeros’un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troya, Troyalılarla Akaların (Yunanlılar) on yıl süren savaşlarındaki kahraman savaşçıların efsanevi hikayeleri ile asırlar boyunca uluslararası bir üne sahip olarak bugüne kadar gelmiştir. Arkeologlar, İliada’da hikaye edilen olayların Troya’nın 3000 yıllık tarihi süresince yayılım gösteren 9 antik medeniyet katından sadece birinin kapsamında kaldığını tanımlamışlardır. Bu kat Homeros’un dünyaca bilinen ve tanınan Troya’sıdır.
Troya Antik Kenti ve çevresinin en önemli kaynak değeri olan Troya Arkeolojik Kenti 849. sırada kültürel miras olarak Dünya Miras Listesine dahil edilmiştir. Milli parkta arkeolojik yöre merkez olarak alınmıştır ve milli parka yakın 6 adet köy bulunmaktadır.
Alanda tabii kızılçam ormanları, kıyı ekosisteminin önem arz ettiği alanlar, endemik bitkiler ve yaban hayatı için önemli olan Karamenderes Nehri Deltası ile Kumkale Deltası yer almaktadır. Yeniköy Plajı ve Yeniköy Kumsalı günübirlik deniz turizmi alanlarındandır. Milli Park sahası, Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi kıyılarını da kapsadığından, her iki kıyıda bulunan uygun plajlar rekreasyon faaliyetlerine imkan sağlamaktadır. Sahanın içerisinde bulunan Menderes Deltası da önemli su kuşlarını zaman zaman barındırmakta ve bu kuşların gözlenebileceği bir ortam oluşturmakta, parkın fauna zenginliğini arttırmaktadır.
Uzun yıllar boyunca Troya denilince sadece, içerisinde kazı alanlarını barındıran ören yeri akla gelmiş ve ziyaretçiler ören yerini gezerek alandan ayrılmışlardır. Troya Ören Yeri elbette ki parkın en önemli odak noktasını oluşturmaktadır ki, parka adını dahi vermiştir. Troya Tarihi Milli Parkı içerisinde 5 adet tümülüs, 5 adet antik kent, 3 adet anıt eser, 2 adet tescilli mezarlık ve ayrıca Çanakkale Savaşları’na ait 4 adet top mevzii ile tespit edilmiş 1 adet şehitlik barındırmakta olup antik tarih meraklıları için eşsiz bir alana sahiptir.
Antik dönem ziyaret noktalarının yanında yakın tarih açısından önemli ziyaret noktaları ise Çamaşırcı Köprüsü ve Taşköprü Anıt Eserleri ile yüzlerce yıla direnerek hala görkeminden bir şey kaybetmeyen Cezayirli Hasan Paşa Köşkü dimdik ayakta durmaktadır. Beşik (Miken) Mezarlığı ve Kumköy Osmanlı Mezarlıkları da tescilli mezarlıklar olarak ziyaretçilerini beklemektedir.
Ayrıca Çanakkale Savaşları’na ait Topçamlar Mevkii Tabyası, Halileli Köyü Topları, Kumkale Topları ve Orhaniye Tabyası ile tespit edilmiş 1 adet şehitlik minnettarlığımızı sunmak üzere orada durmaktadır.
Yoğun ve eşsiz tarihsel noktalara doyan ziyaretçileri, tertemiz Ege Denizi, mevsimine göre serinlemek isteyenlere Yeniköy Plajı ve diğer koylarıyla ya da eşsiz manzaraları ile Kumkale ve Yeniköy seyir noktaları ile görsel bir şölen sunmaktadır. Yine park sahası içerisinde bulunan 6 adet köyün sokaklarında dolaşmak Ege köylerine has güzellikleri yaşamadan sahadan ayrılmamamız gerektiğini hatırlatır bizlere. Troya Tarihi Milli Parkı’nın tamamı, fotoğraf meraklısı ziyaretçiler için gerekli konum ve içeriğe fazlasıyla sahiptir. Milli Parkın benzersiz güzelliğinde gün batımını seyretmenin tadını çıkarmadan alandan ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Ne Yenir?
Tarihi ve tabii değerlerin tadını Milli Park sahasında bulunan köylerde, köylüler tarafından yetiştirilen sebzelerden ve hayvanlardan elde edilen etlerden hazırlanan yemekler ile birleştirmek gerektiği de unutmamalıdır. Ülkemizde ve hatta yurtdışında dahi ünlenen bir lezzet olan Kumkale Domatesi park sahasında bulunan Kumköy’de yetiştirilmektedir. Köylerde yapılan gözlemenin mutlaka tadına bakılmalıdır. Ayrıca yenilen yemeklerin lezzetinin kaynağı olan zeytinyağı, yeşil (özelikle kırma yeşil zeytin) ve siyah zeytinleri de damağınızda iz bırakacaktır. Hatta bu lezzetlerin evinizde de olmasını istiyorsanız park sahasından ayrılırken birçok köy pazarı yol boyunca karşınıza çıkacaktır.
Unutulmaması gereken en önemli lezzetlerden biri de tabi ki eşsiz tadıyla peynir helvasıdır. Fırınlanmış ve fırınlanmamış seçenekleriyle ziyaretçiler tarafından tadılmadan hatta sevdiklerine götürülmek üzere alınmadan kesinlikle yöreden ayrılmamanız tavsiye olunur.
Konaklama
Troya Tarihi Milli Parkı’nın neredeyse tamamı sit alanı olması dolayısıyla yapılaşma, tabii olarak da konaklama imkanları, park sahasına zaten oldukça yakın olan Çanakkale şehir merkezinde bulunan, oldukça kaliteli ve çok sayıdaki otellerle sağlanmaktadır. Ancak son yıllarda özellikle yapılan eğitim çalışmaları ve turizmin gelişmesiyle birlikte artan ilgi sayesinde, yöre halkının turizm konusunda bilinçlenmesi sağlanmıştır. Neticesinde de köylerde yapılan oldukça ciddi sayılabilecek pansiyon benzeri konaklama imkânları ziyaretçilere alternatif ve otantik seçenekler sunulmaktadır.
Troya Tarihi Milli Park’ına Ulaşım
Troya Tarihi Milli Park sahasına giriş sağlayan en önemli nokta Çanakkale İzmir yolu üzerindeki giriştir. Çanakkale il merkezi ile Troya Tarihi Milli Parkı arası 30 km’dir. Ayrıca İstanbul Yenikapı-Bandırma deniz otobüsleri ile Bandırmaya gelerek 175 km sonrasında Çanakkale’ ye ulaşabilirsiniz.
MİLLİ PARKLAR LİSTESİ
KUŞADASI DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI
SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI
KAZDAĞI MİLLİ PARKI
KUŞCENNETİ MİLLİ PARKI