Evinizde veya iş yerinizde, uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemlerle elektrik faturanızı düşürerek, elektrik tasarrufu yapmanız mümkün. Enerji tasarrufu yaparak ve bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek karbon ayak izimizi de azaltmış oluruz.
Elektrik tasarruf yöntemleri
Farkında olmadan edinilmiş alışkanlıkların sonucunda, elektrik faturanız yüksek geliyor olabilir. Sıcak havalarda klimanın çalıştığı ortamda, pencere ve kapıları kapalı tutarak, fazla enerji harcanmasının önüne geçilebilir. Dışarıdan gelen ısı değişimleri, klimanın daha fazla elektrik harcamasına neden olur.
Doğa dostu olan tasarruflu ampullerden, evinizin her odası için farklı aydınlatma kapasitesine sahip olanları seçmelisiniz. Hava karardıktan sonra, televizyon izlerken ışıkları azaltarak oturduğunuzda, faturanızdaki değişimi aylık olarak görebilirsiniz.
Bilgisayarınızı kullanmadığınız süre içinde açık tutmamalısınız. Sürekli olarak şarjda duran dizüstü bilgisayar da elektrik harcar. Cep telefonu şarjlarını sürekli olarak prizde tutmak da enerji kaybına yol açacaktır.
Evlerde kullanılan fırınların kapaklarının, pişirme sırasında sürekli açılıp kapatılması, sıcaklığı dışarı vereceğinden dolayı, pişirme süresinin uzamasına sebebiyet verir. Pişirmesi süresi uzayan fırın, daha uzun süre çalıştığı için elektriği fazla harcar.
İçinde bulunduğumuz iletişim çağında akıllı telefonlar hiç şüphesiz hayatımızda önemli bir yere sahip. Genel olarak bu cihazlar, mobil ağlar üzerinden sürekli internete bağlı şekilde çalışmaktadır. Aslında akıllı mobil cihazımızı kullanmadığımız sürelerde bile arka planda pek çok uygulama çalışmaya devam etmekte ve internet üzerinden veri transveri de sürmektedir.
Alışveriş uygulamalarından bize ulaşan kampanya bilgileri, bankaların mobil uygulamalarından gelen mesajlar veya e-posta uygulamasının bildirimleri bu şekilde çalışmaktadır. Akıllı telefonumuzun ayarlarından bu uygulamaların arka planda çalışmaya devam edip etmemesi ile ilgili tercihlerimizi yaparak, gerekli bulmadığımız bildirimleri kapatabilir, bu sayede şarj süremizi arttırabilir ve mobil cihazımız için enerji tüketimimizi de azaltabiliriz.
Evde elektrik tasarrufu nasıl yapılır?
Elektrikle çalışan eşyalardan olan, çamaşır ve bulaşık makineleri, tam dolu olarak çalıştırılmalıdır. Çamaşır ve bulaşık makineleri, boş da çalışsa yaklaşık aynı miktarda enerji harcayacağı için yeterince doldurulduktan sonra çalıştırılması daha doğru olacaktır.
Kendinize bir ütü günü belirleyin ve tüm çamaşırlarınızı o gün ütüleyin. Ütü, ısınarak çalışan bir eşya olduğundan dolayı, her bir parçayı ayrı ayrı zamanlarda ütülemek, enerji israfına yol açmaktadır.
Buzdolabınızı sıcaklık veren eşyalardan uzak ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacağı yerlerde konumlandırın. Buzdolabının yanlarının ve arkasının hava alabildiğinden emin olun. Buzdolabını aşırı doldurmak ve dolabın kapaklarını sürekli açıp kapatmak da fazla enerji harcanmasına neden olur.
Elektrik aboneliğinizi, günün her saatinde aynı fiyatlandırma yapan, tek zamanlı tarifeden çıkartıp, elektrik tasarrufu saatlerinizi seçebileceğiniz başka bir tarifeye geçebilirsiniz.
İş yerlerinde elektrik tasarrufu nasıl yapılır?
İş yerlerinde elektik tasarrufu yapılabilmesi için, öncelikle çalışanları tasarrufa teşvik etmek gereklidir. İş yerlerinde, mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanılarak enerjiden tasarruf edilebilir. Klima ve ısıtıcı gibi elektrikli aletler, gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Ofislerde, kullanılmayan elektrikli eşyalar kapatılmalı, fişleri çekilmelidir. İş yeri ve evde çay, kahve yapmak veya su ısıtmak için elektrikli ocak yerine daha ucuz olan doğal gaz ocağı tercih edilebilir.
Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Enerji Kaynakları ve Elektrik Enerjisi
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?
Enerji Verimliliği
Karbon Ayak İzi