Oldukça çeşitli iş faaliyetleri barındıran günümüz çalışma ortamları, çalışanlar için kapsamlı sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Geçmiş zamanlarda yalnızca sağlık ocakları ve aile hekimlerinden alınabilen sağlık raporları, bugünkü uygulamalar doğrultusunda detaylı incelemeler yapan sağlık kuruluşları tarafından temin edilmektedir. İlgili yasalarla beraber bakanlık onaylı OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) bünyesi dahilinde veya işveren firmalara atanan işyeri hekimleri tarafından verilen sağlık raporları, fiziksel ve psikolojik testler yapılarak, kapsamlı bir elverişlilik sonucu vermektedir. İş başvurusu yapılan firma, çalışma adayını anlaşmalı olduğu OSGB’ne veya işyeri hekimine yönlendirir. Burada firmanın faaliyetleri göz önünde bulundurularak kişinin bu işe elverişli olup olmadığı, yapılan detaylı testler sonucu ortaya çıkar. En doğru sağlık ve elverişlilik sonuçlarının elde edildiği bu uygulama, yapılacak değerlendirmelere göre işveren ve çalışan için mesai verimliliğini artırmaktadır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Nedir?
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, işletmelerin sağlık ve güvenlik konularını yönetmekle sorumlu olan bir sağlık kuruluşudur. Bu birim, çalışanların güvenli ve sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlamak amacıyla birçok farklı faaliyeti bünyesinde barındırır. İşe giriş sürecinde istenilen sağlık raporunu, son derece kapsamlı testler yaparak oluşturur. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, işletmenin çalışma ortamındaki güvenliği ve sağlığı hakkında her türlü gerekli bilgiyi toplar ve analiz eder. Böylece iş başvurusunda bulunan adayın, mevcut iş için yeterlilik durumunu ayrıntılı bir şekilde inceleyerek en doğru değerlendirmeyi yapar. AYA OSGB işe giriş sağlık raporu alma, firma çatısı altındaki tüm sağlık ve güvenlik unsurlarını inceleme ve takip etme, işletme için sağlık ve güvenlik konularına ilişkin tüm yasal mevzuatları ve düzenlemeleri takip ederek gerekli denetim ve bilgilendirmelerde bulunma gibi sayısız konuda sorumluluk alarak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirlerini sağlamaktadır.
İşe Giriş Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılır?
Günümüzdeki çalışma faaliyetleri, göstermiş olduğu çeşitlilikten dolayı az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç grupta sınıflandırılmıştır. Bununla beraber ilgili yasal düzenlemeler başvuru sürecinde alınacak sağlık raporlarının son derece detaylı olmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu raporlar fiziksel ve psikolojik olmak üzere birçok analiz içermektedir. Çalışma adayının aile sağlığı ve tıbbi geçmişi değerlendirilir. Solunum ve kalp problemleri olup olmadığı test edilir. Ayrıca laboratuvar ortamında kan ve idrar tahlilleri gerçekleştirilir. Ardından göz ve işitme sağlığı analizleri için belirli sınamalar yapılır. Aynı zamanda akciğer fonksiyonları kapsamlı bir şekilde incelenir. Gelecekte oluşabilecek kanser rahatsızlıkları için de gerekli tetkikler yapılarak, adayın sağlığı ön planda tutulurken, erken teşhis gibi önemli avantajlar elde edilebilir. AYA OSGB, çalışma hayatındaki en önemli faktör olan tüm sağlık ve güvenlik esaslarını göz önünde bulundurarak, hassas bir süreç uygular ve oluşabilecek tüm sorunların önüne geçer.
İşe Giriş Sağlık Raporu Hangi Durumlarda Gerekir?
İşe giriş sağlık raporları yalnızca yeni başlanan işler için alınmamaktadır. Yürürlüğe giren ilgili yasalarla beraber, birçok farklı durumda sağlık raporu almak gerekebilir. Çalışanlar iş kazası, meslek hastalığı veya çeşitli sağlık sorunları nedeniyle işe ara verebilirler. Bu süreçten sonra işveren firma, personellerin işe dönüşlerinde sağlık raporu talep edebilir. Bunun yanı sıra mevcut işin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla sağlık raporu istenmektedir. Aynı zamanda yapılacak herhangi bir iş değişikliğinde de daha önce alınmış rapor geçersiz sayılarak yeni bir rapor almak gerekebilir. Sağlık kontrollerinin maliyeti ve bu kontrollerden doğabilecek her türlü ek maliyet işveren firma tarafından karşılanır.