Okullar 20 Şubat’a kadar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “20 Şubat itibarıyla 71 ilde eğitim ve öğretim başlayacak, bir daha uzatma olmayacak. 10 ilimizde eğitime 1 Mart’a kadar ara veriyoruz.” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Özer, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 il ile 71 ilde eğitim öğretim süreçlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Özer “Biz 19 milyon öğrencisi 1,2 milyon öğretmeni olan devasa bir aileyiz. Dolayısıyla eğitimi pandemide olduğu gibi normalleştirmeden Türkiye’yi normalleştirmemiz mümkün değil. Dolayısıyla önceliğimiz bu 10 ilimizde güvenli ve sağlıklı bir şekilde eğitimi tekrar başlatmak.” değerlendirmesinde bulundu.
Depremin ardından eğitim öğretim süreçleriyle ilgili alınan kararların üzerinden, mutabık bir şekilde sendika temsilcileriyle geçtiklerini, ilave eksiklikleri değerlendirdiklerini anlatan Milli Eğitim Bakanı Özer, aldıkları kararları şöyle açıkladı: “Öncelikle deprem bölgesi olmayan 71 ilde 20 Şubat tarihine kadar eğitim öğretime ara vermiştik. 20 Şubat tarihi itibarıyla 71 ilde eğitim-öğretim başlayacak, bir daha uzatma olmayacak. 10 ille ilgili kararlarımız farklı. Biliyorsunuz 10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aramıyoruz. Bunu daha önceden açıklamıştık. Yine bu 10 ilimizdeki öğrencilerimizin velileri, isterlerse çocuklarını diğer 71 ildeki eş değer okullara nakillerini yapması için gerekli sistematik çalışmayı yapmış ve sistemi açmıştık. Şu ana kadar 809 öğrencimiz, diğer illerde nakillerini aldırdılar. Bakanlık olarak 71 ildeki okullarımızın kapasitesini arttırmayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor ki diğer illerden bu 10 ilden gelen öğrencilerimizin tüm taleplerini karşılayabilelim.”
Özel öğretim kurumlarındaki kapasite yüzde 10’a çıkartılıyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel öğretim kurumlarıyla görüşmelerini sonuçlandırdıklarını da belirterek, şunları kaydetti: “Özel öğretim kurumlarımız kapasitelerinin yüzde 3’ü kadar şehit ve gazi yakınları, ihtiyaç sahipleriyle ilgili tam burslu olarak öğrencileri yararlandırma imkanına sahipler. Bu kapsamda, tüm özel öğretim kurumlarımız yüzde 3 kapasiteyi bu kapsamda kullanıyorlar. Özel öğretim kurumlarımızla da gerekli görüşmeleri yaptık, yüzde 3’ü yüzde 10’a artırma yetkisi Milli Eğitim Bakanı’nda. Bugün itibarıyla özel öğretim kurumlarındaki bu yüzde 3’lük kapasiteyi yüzde 10’a çıkartıyoruz ve yüzde 7’yi sadece 10 ilden gelen öğrenciler için kullanacağız. Özel öğretim kurumlarımıza, tüm dernek yetkililerine, temsilcilerine en içten şükranlarımı sunuyorum.”
Bakan Özer, 10 ilde 20 bin 868 binalarının bulunduğunu belirterek, “Sadece okul değil, pansiyonlar, öğretmenevleri, uygulama atölyeleri… Bu 20 bin 868 binamızın 24 tanesi yıkıldı, 83 bina da ağır hasarlı. Bölgedeki tüm binalarımızın hasar tespitini, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla görüştük, şubat ayının sonuna kadar bitireceğiz. Kullanılabilir, az hasarlı, orta hasarlı binaların tüm dökümünü çıkartacağız. Dolayısıyla 10 ilimizde eğitim öğretime 1 Mart’a kadar ara veriyoruz.” açıklamasını yaptı.
Bu illerde 1 Mart’a kadar eksiklikleri tamamladıktan sonra süreci tekrar değerlendireceklerini bildiren Özer, şöyle konuştu: “1 Mart tarihi itibarıyla 10 ilimizde bölgesel eğitim öğretime açma kararları vermeyeceğiz, aynı Kovid salgını günlerinde olduğu gibi ilçe ve okul temelli kararlar alacağız. Bazı illerimizde özellikle Kilis, Adana, Gaziantep, Diyarbakır’da bazı illerimizde ilçelerde hiçbir hasar yok. Dolayısıyla o ilçeleri tamamen eğitim öğretime başlatacağız. Bunun kararlarını da 1 Mart itibarıyla kamuoyuyla paylaşacağız. 10 ilimizde, ihtiyaç olan yerlerde ikili öğretime geçeceğiz, kapasiteyi maksimum ve verimli kullanacağız.”
Mahmut Özer, 2 bin rehber öğretmen ve psikolojik danışmanın psikososyal destek hizmetleri vermeye çalıştığını, pazartesi gününden itibaren bu sayıyı 4 bine çıkaracaklarını ve hızlı şekilde tüm noktalara eriştireceklerini bildirdi.
Deprem bölgesindeki illerde öğrenciler için ikinci dönemde devam koşulu aranmayacak
Bölgede eğitimin nasıl devam edeceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “deprem bölgesindeki okullarda eğitim gören öğrenciler için ikinci dönemde devam koşulu aranmayacağı”nı belirtti.
Deprem bölgesinde eğitim öğretime 2 haftalık ara verildiğini hatırlatan Özer, dün bir karar alarak deprem bölgesindeki illerde kayıtlı öğrencilerin istemeleri hâlinde “yerleşim yeri adresine bakılmaksızın” ve “hiçbir şart aranmadan” Türkiye’nin her yerinde eş değer okul türüne nakillerinin yapılması ile ilgili süreci başlattıklarını vurguladı.
İsteyen ailelere yardımcı olacaklarını belirten Bakan Özer, öğrenci ve öğretmenlerle sahada yaptığı görüşmelerde iki konunun öne çıktığını kaydederek şu görüşmeler neticesinde yeni kararlar aldıklarını belirten Özer, şu bilgileri verdi: “On ilimizde ikinci dönemin tamamında tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aramayacağız. Diğer taraftan tüm Türkiye’de ve özellikle bölgedeki öğretmenlerimiz idari izinli şu anda. Ders ücretlerini ödemeye devam edeceğiz.
Bugün bazı çadırlarda ücretli öğretmenlerimiz “Biz ücret alamıyoruz.” şeklinde bir ifadede bulundular. Deprem bölgesinde ders ücreti karşılığı çalışan tüm öğretmenlerimizin, yine usta öğreticilerimizin de ücretlerini ödeyeceğiz. Hiç kimse tedirgin olmasın. Buraya göreve gelen tüm öğretmenlerimiz için de aynı şekilde. El birliğiyle hızlı bir şekilde süreçleri yöneteceğiz.”
Nakillerin kolay bir şekilde gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten Bakan Özer, on ilde eğitime verilen aranın uzatılabileceği mesajını da verdi. Millî Eğitim Bakanlığının tüm imkânlarıyla sahada olduğunun altını çizen Bakan Mahmut Özer, vatandaşlara okul, yurt, uygulama oteli ve öğretmenevlerinde barınma imkanı sağladıklarını aktardı. Özer, “800 bin sıcak yemek dağıtıyoruz. Meslek liselerinde üretilen yemekleri, uygulama otellerinde üretilen yemekleri… Öğretmenlerimiz sahada gönüllü olarak çalışıyorlar.” dedi.
Şu anda deprem bölgesinde farklı illerden gelen çok sayıda öğretmenin arama kurtarma ve yardım faaliyetlerine destek olduğunu, sadece Malatya’da binin üzerinde diğer illerden gelen öğretmen bulunduğunu kaydeden Özer, bu öğretmenlerin izinleriyle ilgili de bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Açık Öğretim Okulları ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 3 Nisan 2023 tarihine kadar uzatıldı
Millî Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çok sayıda ili etkileyen depremler nedeniyle Açık Öğretim Okulları ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini 3 Nisan 2023 tarihine kadar uzattı.
Millî Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olan öğrencilerin açık öğretim liselerine ilk kayıt işlemleri de dâhil olmak üzere Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı 2. dönem ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini 3 Nisan 2023 tarihi mesai bitimine kadar uzattı.
07-12 Şubat tarihleri arasındaki tüm e-Sınav’lar ertelendi
Millî Eğitim Bakanlığınca Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle millî yas ilan edilmesinin ardından ülke genelinde 13 Şubat’a kadar yapılması planlanan elektronik sınavlar ertelendi. Millî Eğitim Bakanlığı, millî yas nedeniyle 07 – 12 Şubat 2023 tarihleri arasında, ülke genelinde e-Sınav merkezlerinde yapılacağı duyurulan motorlu taşıt sürücülüğü, ustalık, kalfalık ve amatör telsizcilik gibi sınavların tümünün daha sonra gerçekleştirileceğini açıkladı.
Üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçilecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da Kayapınar Selahahattin Eyyübi Kent Meydanı Çadır Kenti ziyaretinde açıklamalarda bulundu.
Üniversitelerin tamamının Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarını misafirhane gibi kullanacaklarını belirten Erdoğan, “Yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi şu anda tatil ediyoruz. Tamamen uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler.” dedi.
Erdoğan, “İki gün önce Osmaniye’deydim 2200 kişilik yurt binası pırıl pırıl, Osmaniye’deki bütün vatandaşlarımızı, depremzedelerimizi o yurtlarda ağırladılar. Ben oradaki vatandaşlarımın mutluluğuna şahit oldum. Burada da şu anda 6 bin 663 kapasite var. Buradaki yurtlarımıza da aynı şekilde almaya başlayıp böylece çadırlardan buralara transfer etmiş olacağız.” diye konuştu.
YÖK’ten uzaktan öğretim sürecine ilişkin açıklama
YÖK Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle üniversitelerde bahar döneminde gerçekleştirilecek uzaktan eğitime ilişkin ayrıntılar ve alınacak tedbirlerin ilerleyen günlerde paylaşılacağını açıkladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülke genelindeki etkileri nedeniyle Yükseköğretim Kurulunca 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olduğuna karar verildiğini ifade etti.
Açıklamada, “Uzaktan öğretime ilişkin ayrıntılar, bu kapsamda alınacak tedbirler, tıp, diş hekimliği gibi sağlık programları ile staj ve işyeri eğitimi ve benzeri hususlar ayrıca değerlendirilip önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır.” ifadesine yer verildi.