İlerleyen teknoloji ve sektördeki rekabet sayesinde birbirinden farklı telefon modelleri bulunabiliyor. Bu kadar çeşitlilik olunca da daha kişiselleştirilebilir ve daha kendinize hitap eden bir telefon bulabiliyorsunuz. Telefonları birbirleriyle karşılaştırırken artık göz önünde bulundurulması gereken çok sayıda özellik var. Çoğu zaman bir telefon alırken her şeyin en üstün özelliğini almak pek de mümkün olmuyor. Çok sık bir biçimde de yeni bir ürün piyasaya çıkıyor. Hem çeşit fazlalığı hem de gelişen teknoloji sebebiyle, ihtiyaçlara yönelik bir telefon modeli çok daha verimli olabilir. Bu açıdan bakıldığında çip, işlemci, ekran kartı ve ses özellikleri gibi detayları karşılaştırmak ön planda olabilir.
İphone 13 Örneği
Akıllı telefon denilince akla gelen modellerden biri de iPhone 13. iPhone 13, Apple’ın kendi tasarımı olan A15 Bionic işlemciye sahiptir. İlk çıktığında gayet iddialı olan bu işlemci, çıkışından sonra uzun bir süre de yüksek özellikler sunmaya devam ediyor. A15 Bionic işlemciye sahip olan bu model, 6 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Bu 6 çekirdeğin 2’si yüksek performans çekirdekleri olarak kullanılır. Özellikle yoğun işlem gücü gerektiren görevler için optimize edilmiştir. Böylelikle iPhone 13, zorlayıcı durumlarda bile performans açısından güvenilirdir. Diğer 4 çekirdek ise yüksek verimlilik için tasarlanmıştır. Bu çekirdekler, enerji tasarrufu yapıp batarya ömrünü uzatmanın ön planda olduğu işlemlerde çalışır. Bunun yanında, 4 çekirdekli bir GPU ve 16 çekirdekli bir Neural Engine bulunur. Grafik işleme ve yapay zeka işlemlerinde de bu çipler kullanılır.
GPU Nedir ve Ne İşe Yarar?
Çip karşılaştırması yaparken birçok terim ve parça karşınıza çıkar. Genelde farklı işlemler için farklı çipler ve merkezler kullanılır. Mesela, grafik işlem ünitesi, yapay zeka ve makine öğreniminin olduğu kısımlar genellikle farklıdır. Telefon modellerini karşılaştırırken bunların da önemi olabilir. Telefon fiyatları açısından önemli etki yapabilecek farklı çipler de karşınıza gelebiliyor. Bu sebepten dolayı bazı parçaların ne işe yaradıklarını öğrenmek gerekebilir. Bu konuda öne çıkan kısımlardan biri de GPU’dur. GPU’nun neler yaptığını kısaca öğrenmek, telefon karşılaştırmasında yardımcı olabilir.
- GPU grafik işlem ünitesi olarak kullanılır. Videolar, oyunlar ve fotoğraflarda ekranda görüntü oluşturmak için temel parçadır. Yüksek performans ile daha akıcı görseller elde edilebilir.
- Oyun performansı açısından da GPU kritiktir. Oyunlarda yapılan şeylerin görsel olarak ekrana yansıtılmasında yine GPU önemli rol oynar. FPS kaybı olmaması için temel ünitelerden biridir.
- Yüz tanıma ve görüntü işleme gibi yapay zeka ile yapılan işlemler de GPU’dan faydalanır. Yüksek güç ve performanstaki bir GPU ile çok daha kaliteli sonuçlar elde edilebilir.
- Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları da önemli derecede kaliteli bir GPU ister. Yüksek kalite ve daha keskin görüntüler için GPU’nun gücü kritiktir.
- Kullanıcılar için önemli olan bir diğer şey de arayüzdür. Arayüzün performansı da GPU ile alakalıdır. Özellikle telefon belirli bir seviye dolduktan ve programlar yüklendikten sonra fark daha da anlaşılır. Daha akıcı ve hoş bir arayüz deneyimi için kaliteli GPU gerekli olabilir.
Tabii ki bir telefonun özellikleri sadece GPU ile alakalı değildir. Fakat ihtiyaçlarınıza hitap eden bir telefon almak için GPU karşılaştırması yapmak gerekli olabilir. Farklı telefon modelleri ile karşılaştırma yaparak, ve tabii ki RAM ve hafıza gibi diğer özellikleri de inceleyerek, doğru kararı verebilirsiniz. Bu konuda Cimri büyük yardım sağlayabilir. Site üzerinden farklı telefonların fiyatlarını çok rahatça karşılaştırabilirsiniz. Üstelik üyelik açma zorunluluğu da bulunmuyor.