Toplu konuttan havalimanı inşasına, yol yapımdan baraja, enerjiden madenciliği çok sayıda projenin gerçekleştirildiği şantiyeler işçi kamp yapılarına ihtiyaç duyar. Şantiye projeleri için hazırlanan yapı grubunun hızlı üretim ve kullanıma hazır kurulumu şantiye verimliliği açısından son derece önemli. Bu nedenle şantiye işçi kamp yapılarında hızlı üretim ve kuruluma sahip prefabrik yapılar özellikle tercih edilir.
Şantiyelerde hangi yapılar kullanılır?
Şantiye konteyner yapıları tercih edilen yapı modeline göre prefabrik ve konteyner yapılar olarak iki gruba ayrılır. Bu ana ayrımın yanı sıra her iki modelde üretilen yapılar kullanım amacına göre de isimlendirilir. Kullanım amacına göre yemekhane ve yatakhane binaları, şantiye ofisleri, sağlık hizmet binası, misafirhane, çamaşırhane, dinlenme binası, wc duş üniteleri gibi isimlerle adlandırılır.
Prefabrik şantiye yapıları ne amaçla kullanılır?
Prefabrik yapı A’dan Z’ye her türlü şantiye binası ihtiyacında kullanılmakla beraber özellikle tercih edildiği alanlar bulunmaktadır. Prefabrik yapı modelinin şantiye yoğun kullanımları arasında yönetim ve teknik ofis binaları, yatakhane ve yemekhane binaları ile eğitim binası gibi yerler bulunur.
Konteyner şantiye yapıları ne amaçla kullanılır?
Prefabrik bina grubunda olduğu gibi konteyner yapılarda şantiye işçi kampında her amaçla tercih edilerek kullanılabilir. Bununla birlikte öne çıkan kullanım yerleri arasında katlı konteyner yatakhane binaları ve çamaşırhane gibi bina çözümleri bulunur. Ofis tercihlerinde konteyner modeli yerine daha çok prefabrik yapı kullanılır.
Şimdi de yukarıda belirttiğimiz konteyner ve prefabrik yapıların şantiyede kullanım amacına göre sıralamaya çalışalım.
Şantiye yatakhane binaları

Yatakhane binaları ile ailelerinden uzakta yoğun şantiye ortamında çalışanlara güvenli ve konforlu mekanlar hazırlamak son derece önemli. Bu nedenle güvenlikle beraber kullanım ergonomisi şantiye yatakhane projelerinde öne çıkan unsurdur. Yatakhane binaları yorucu bir çalışma günü sonrası aşırı sıcak veya soğuk dört mevsim işçilere zinde mekanlar sunmalı. Konaklayanlara dinlendirici bir uyku ortamı hazırlayarak bir sonraki çalışma gününe dinginlikle başlamalarına büyük katkı sağlamalı.
Şantiye yatakhane binaları Karmod uzmanlığıyla prefabrik yapı modeliyle tek ve iki katlı projelendirilip üretilmektedir. Ön üretimi modern tesislerde gerçekleştirilen prefabrik yatakhane binaları şahtiye sahasına sevk edilerek Karmod uzmanlarınca kullanıma hazır kurulumla kısa sürede teslim edilmektedir. Konteyner modeliyle üretilen yatakhane binaları ise dört kata kadar projelendirilip işçi sayısına göre büyüklükte inşa edilmektedir. Konteyner yatakhane binaları 3×7 üniteler halinde bitmiş olarak üretilerek şantiye sahasına sevk edilmektedir. Sahaya ulaşan konteyner üniteleri Karmod uzman ekiplerince vinç desteğiyle kısa sürede birleşim yapılarak büyük metrajda katlı konteyner yatakhane binalarına dönüştürülmektedir. Konteyner yatakhane binaları montaj tamamlanır tamamlanmaz saatler içerisinde hizmete alınabilmektedir.
Şantiye yemekhane yapıları

Şantiye yemekhane yapıları konteyner veya prefabrik olmak üzere her iki modelde de üretilebilmektedir. Yapı seçimi şantiye proje sahibinin seçimine bırakılmıştır. Genelde yol yapım gibi hareketli şantiyelerde mobil taşınabilir konseptiyle konteyner yemekhane binaları tercih edilir. Yemek salonunda yoğun kullanım sirkülasyonu düşünülerek kullanım ergonomisinde özel planlama yapılmaktadır. Nefis yemeklerin hazırlandığı mutfak kısmı üç öğün yemek pişirmede çalışan personelin ergonomik kullanımı düşünülerek tasarlanmıştır. Şantiye mobilizasyon kurulum alanı dar olan projelerde katlı yemekhane binaları tercih edilmektedir. Şantiye bina alanı açısından geniş ortam sunan kullanım yerlerinde tek katlı bina modeli yoğun olarak seçilmektedir.
Şantiye ofis binaları

Şantiye yapı grubunun önemli bir parçası da prefabrik ofis binalarıdır. Ofisler kullanım amacına göre yönetici ofisi, şantiye şefi ofisi, teknik ofis, laboratuvar gibi çeşitlere ayrılır. Bu binalar proje büyüklüğüne göre ayrı ayrı hazırlanabilir veya tek bir yapı içerisinde projelendirilerek üretilebilir. Ofis binaları arasında insan kaynakları ofisi gibi özel birimler de yer alabilir. Büyük şantiye ofislerinde genelde prefabrik ofis binaları tercih edilir. Katlı sistemde konteyner ofis yapılarının kullanıldığı projeler de bulunmaktadır. Ofis içerisinde misafir salonu, yönetici odası, teknik personel odası, şantiye şefi odası, toplantı salonu, toplantı odası, mutfak gibi bölümlerle tuvalet bölmeleri yer alır.
Çamaşırhane binası

Çok sayıda yatılı personelin görev aldığı büyük şantiye yerleşkelerinde çamaşırhane binası olarak kullanılan ayrı bir yapı daha bulunur. Tercihe göre prefabrik veya konteyner modeliyle üretilen çamaşırhane binası içerisinde çamaşır makinesi ve kurutma üniteleri yer alır. Ütü odası da projeye dahil edilebilmektedir. Standartlara uygun elektrik ve su tesisatları Karmod güvencesinde gerçekleştirilmektedir.
Sağlık binası ve revir

Üç kişi ve üzeri personelin çalıştığı şantiyeler revir benzeri sağlık hizmet binalarına ihtiyaç duyar. Az personelin yer aldığı şantiye mobilizasyonlarında revir ofis gibi binalarda yer alan oda bölmelerinde hizmete alınabilir. Ancak çok sayıda personelin görev aldığı şantiye binalarında teşekküllü bir sağlık hizmet binasına ihtiyaç vardır. Az personelli küçük şantiyelerde yarı zamanlı iş yeri hekimleri görev yaparken 250 ve üzeri personelin çalıştığı şantiye sahalarında tam zamanlı hekim bulundurulur.
Prefabrik veya konteyner sağlık binası içerisinde doktor muayene odası, hemşire odası, ATT (Acil Tıp Teknisyeni) odası, pansuman odası, revir ve müşahede odası gibi bölümler yer alır.
İnşaattan yol yapıma, enerjiden madenciliğe tam şantiye mobilizasyonu projelendirme ve kullanıma hazır hızlı kurulumu için Karmod uzmanlığından yararlanabilirsiniz.