Marka ve modele göre değişiklik gösterse de günümüzde tüm araçların gösterge panelinde yakıt tüketimi değerinin yer aldığı bir alan bulunuyor. Buradan 100 kilometrede ne kadar yakıt tüketildiği görülebiliyor.
Eğer aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiği merak ediliyorsa burada yer alan değerin 100’e bölünmesi gerekiyor. Örneğin 100 kilometrede araç 7 litre yakıt tüketiyorsa kilometre başına da 0,07 litre yakıt tüketiyor demektir. 1 litrelik yakıt ücreti ile bu sayıyı çarparak aracın kilometre başına kaç TL harcadığı da görülebiliyor.
Aşırı yük, trafik veya mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılması gibi çok sayıda faktör nedeniyle yakıt tüketimi artabiliyor.
Sakin bir sürüş tercih edin
Stresi azaltın ve kazançlı çıkın. Düşük ve orta hız bandında ve hızınızı sabit tutarak, daha az fren yaparak ilerlemeye çalışın. Önünüzdeki araçla takip mesafenizi uzun tutmak, sık sık fren ve gaz komutları vermenizin önüne geçeceği gibi size, önünüzdeki aracın da önündeki trafiği görebilmenizi sağlayan geniş bir görüş açısı sağlayacaktır. Bu şekilde trafikte mümkün olduğunca ileriyi takip ederek, örneğin trafik ışıklarının yandığını gördüğünüzde ayağınızı gazdan çekerek ve bu sayede aracın süzülmesine izin vererek önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Otoyollar için de aynı şekilde: 120 km/s yerine 90 km/s ile giderek önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Sürtünme kayıpları, aracın hızındaki artışın karesi oranında artar ve yüksek yakıt tüketimine neden olur.
Düşük devirlerde araç kullanmak zararlı mıdır?
Turbo beslemeli motorlarda güç üretmek için klasik atmosferik motorlarda olduğu gibi yüksek devirlere gerek duyulmaz. Genel olarak, manuel vitesli araçlarda aracınız hareket etmeye başlar başlamaz hemen ikinci vitese geçin, 30 km/s hıza ulaştığınızda da 3. vitesi seçerek ilerleyin. Vites yükseltirken bir vitesi atlamaktan çekinmeyin. Bu şekilde mümkün olduğunca her zaman en yüksek vitesi seçin. Aracınız normal ses çıkardığı ve sorunsuz çalıştığı sürece düşük motor devri herhangi bir sorun oluşturmaz.
Yakıt kesme (cut-off) özelliğinden yararlanın
Araç vitesteyken ayağınızı gaz pedalından tamamen kaldırıp, aracın mevcut ivmesi ile hareketine devam etmesi halinde yakıt kesme (cut-off) özelliği devreye girer. Bu durumda motoru besleyen yakıt akışı durdurulur. Aracınız bu şekilde süzülürken bir damla yakıt bile tüketmezsiniz.
Bu akıllı yöntemi kullanmak için en iyi zaman, motor frenlemesinden yararlanabileceğiniz zamanlardır. Başka bir deyişle, nispeten dik yokuşlardan aşağı inerken veya kırmızı bir ışığa yaklaşırken bu yöntemden faydalanabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra vitesi boşa atarak da yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Nispeten daha az dik yokuşlardan aşağı inerken veya eğim olmayan düz bir yolda ilerlerken kullanabileceğiniz bu yöntem, dikkatli ve ileri görüşlü bir sürüş stili benimsediğiniz sürece ve özellikle uzun mesafelerde oldukça etkilidir.
Klimanın yakıt tüketimine etkisi
Sıcak yaz günlerinde kullanılan klima sistemleri hem araç içerisini soğutmak hem de sabit bir sıcaklığı korumak için düşük hızlarda 2 l/100 km’ye kadar yakıt tüketir. Sıcak havalarda aracınıza biner binmez klima sistemini çalıştırmak yerine aracı hareket ettirmeden önce camları veya kapıları açarak araç içerisini havalandırabilir ve kısa sürede sıcaklığı etkili bir şekilde düşürebilirsiniz. Bundan sonra devreye sokacağınız klima sistemi, istediğiniz sıcaklık seviyesini çok daha az güç çekerek elde edebilecektir. Ayrıca, klima çalıştırıldıktan sonra birkaç dakika boyunca camların açık tutulması, iç ortam hava kalitesini olumlu yönde etkileyecektir.
Lastik basıncının yakıta etkisi
Lastiklerde doğru hava basıncı sayesinde yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Lastikleriniz henüz soğukken (yola çıkmadan) yapacağınız basit bir lastik basınç kontrolü sayesinde ciddi bir tasarruf elde edebilirsiniz. Lastiklerden ileri gelen yuvarlanma direnci, toplam yakıt tüketiminin %15’ini oluşturur. Lastik basınçlarını üretici firmanın önerdiği şekilde yük durumuna uygun değerlere göre ayarlamalısınız. Lastik seçimi esnasında da mümkün olan en düşük yuvarlanma direncine sahip lastikleri seçtiğinizden emin olun. Bu sayede hem %3 yakıt tasarrufu sağlayabilir hem de daha sessiz ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Gereksiz yük ve aksesurlar yakıt tüketimini arttırır
Araca eklenen her yük, motorun hareket edebilmek için daha fazla çalışmasına neden olur. Doğru aerodinamiğe sahip olmanız, özellikle nispeten yüksek hızlarda daha düşük yakıt tüketimi sağlamanızın en önemli etkenlerinden biridir. Ancak, araç tavanına yerleştireceğiniz bisiklet taşıyıcıları ve portbagajların, bu durumu olumsuz yönde etkileyeceğini unutmamak gerekir. Aracınızda bu ekipmanlar olmasa bile açık camlarla ya da cam tavanlarla seyahat etmek, aerodinamik etkinliği azaltarak yakıt tüketimini yükseltecektir.
Araçta bulunan tüm gereksiz ağırlıklardan kurtularak 100 kilometrede 0,3 litreye kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Taşıdığınız her bir ek kilogram, size fazladan maliyet olarak geri dönecektir. Başka bir deyişle; taşıdığınız her 100 kg, tüketimi artırarak size 100 km’de +0,3 litre yakıta mal olur. Bu nedenle gerekli olmayan eşyalarınızı aracınızda taşımayın.
Şehir içi kısa mesafeli yolculuklar için kullanım önerileri
Motorlar en çok soğuk oldukları zaman yakıt tüketir. Başka bir deyişle: Aracınızı sık sık sadece kısa mesafelerde kullanıyorsanız, yakıt tüketiminiz çok kısa sürede 30 l/100 km seviyelerine ulaşabilir. Ancak, birçok noktaya uğramanızı sağlayacak tek bir rota oluşturarak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Daha uzun yolculuklarda motorunuz gerekli çalışma sıcaklığına kolayca ulaşabilir ve daha az yakıt tüketmenizi sağlayabilir. Bununla birlikte aracınızı her türlü hava şartında çalıştırır çalıştırmaz ilerleyebilirsiniz. Motoru, aracı sabit tutarak ısıtmak gereksiz bir davranıştır. Günümüz modern motorları, etkin yağlama sistemleri ile bu tip davranışlara gerek bırakmayacak şekilde daha ilk çevrimde harekete hazır hale gelir.
Şehir içi araç kullanımında, trafiğin yoğun olduğu saatler yakıt tüketiminin de en yüksek olduğu zamanlardır. Sıkışık ve ağır ilerleyen trafikte sık sık dur kalk nedeniyle yakıt tüketimi önemli ölçüde artar. Zorunluluklar dışında trafiğin yoğun olduğu saatlerin ve güzergahların tercih edilmemesi, yakıt sarfiyatını olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca, şehir içi araç kullanımında kırmızı ışığa yaklaşırken yavaşlamak, ani hızlanmalardan kaçınmak ve güzergahınızı tanımak yakıt tüketiminizi optimum seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır.
NEDC, WLTP ve RDE nedir?
NEDC (New European Driving Cycle), 1992’den beri Avrupa’da kullanılan bir test prosedürünü ifade eder. Bu test prosedürünün asıl amacı, binek otomobillerin ve hafif ticari araçların egzoz emisyonlarını ve yakıt tüketimini ölçmek ve kaydetmektir.
NEDC’nin yerini daha sonra dünya genelinde kullanılmaya başlanan standartlaştırılmış test yöntemi WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) almıştır. Daha sıkı kontrol süreçleri içeren bu yeni test prosedürü, bir aracın tüketimine yönelik daha gerçekçi bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Avrupa’da emisyonlar WLTP’ye ek olarak, şimdi RDE (Real Driving Emisions) test prosedürü kullanılarak da test edilmektedir.
SUV araçların yakıt tüketimleri
SUV araçlara olan ilgi ve talep arttıkça farklı özelliklerde model çeşitliliği de artıyor. Genel olarak SUV araçlar aynı segmentte bulunan diğer araçlara göre daha ağır olurlar. Yerden yükseklikleri nedeniyle hava akımlarından kaynaklı kuvvetlerden daha fazla etkilenirler. Yük ve yolcu kapasiteleri daha yüksektir. Bununla birlikte modern teknolojilere sahip yeni SUV modelleri, güçlü aerodinamik tasarımları ve gelişmiş motorları sistemleri ile daha yüksek performans ve verimlilik sunmaktalar.
Periyodik bakımların yakıt tüketimine etkisi
Araçların periyodik bakım işlemleri, üreticinin belirttiği sürelerde uzman yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Bu bakımlar dahilinde, aracın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gereken değişim ve kontroller yapılmaktadır. Bakımların gerektiği gibi zamanında yapılmaması, yakıt tüketimini arttıran unsurlardan biridir. Kısacası periyodik bakımlar, aracınızın ideal şekilde çalışmasını sağlıyor. Böylece hem araçta herhangi bir problem yaşanmıyor hem de arıza nedeniyle yakıt tüketiminin artması gibi sorunlarla karşılaşılmıyor.
Kaynak: suvmodelleri.com